pszichológus - Szeged

Menu

Módszerek

A terápiáról általában

Terápia

Testi, lelki jóllétünk az önmagunkkal és környezetünkkel kialakított harmóniától függ. Ez a harmónia azonban könnyen felborulhat, ami testi, lelki betegségek kialakulásához vezethet. A pszichológiai konzultáció a lélektan eszközeivel végzett segítő eljárás, melynek elsődleges célja a felborult egyensúly helyreállítása.


Az alkalmazott technikák mellett a konzultáció legfontosabb hatótényezője maga a terápiás kapcsolat. A pszichológus empátiával, feltétel nélküli elfogadással fordul a kliens felé, így segíti őt problémái valós megértésében és a saját megoldások kidolgozásában. A pszichológiai konzultáció sok időt és energiát igénylő folyamat, amely nagymértékben épít a kliens aktivitására, belső lelki munkájára. Módszertanát tekintve túlmegy a tünetek kezelésén, célja a tünetek hátterében álló lelki konfliktusok feltárása és feloldása.


A terápia menete

A telefonos bejelentkezést követően időpontot egyeztetünk. Az első egy-két alkalom problémaorientált első interjú, melynek célja a hozott probléma, valamint a kliens személyiségének, fontosabb kapcsolatainak feltérképezése. Ha a pszichológus és a kliens úgy érzi, hogy együtt tudnak működni, akkor szóbeli szerződéskötésben rögzítik a közös munka kereteit: megfogalmazzák a terápiás célt, megbeszélik az alkalmazott módszer jellegzetességeit, az ülések gyakoriságát, a kezelés árát, a lemondás feltételeit, stb. Egy ülés hossza általában 50 perc. A konzultáció hossza a hozott probléma, valamit az alkalmazott módszer függvényében változhat. Néhány esetben a folyamat hatékonyságának növelése érdekében szükség lehet gyógyszeres kezelésre is. Ilyenkor a pszichológus szorosan együttműködik a gyógyszeres kezelést vezető pszichiáter szakorvossal.